SeAnnY PhOTosHoP

butterfly..


pYzam Page Pets
FreeFlashToys Page Pets

cutes ice-cream..YuMM!!! YuMMy!!

cutes ice-cream..YuMM!!! YuMMy!!

GOD BLESS U ALWAYZ...

Tuesday, September 29, 2009

KaRtOON FaVoUriTe n IDoLA AkU!!

STrEEt FiGhTer!!!

JeNg-JeNg!!! ni aku saje2 nak sHarE nGan KoRg SuMer YaNg SuDi MenJeNagH BloG AkU Ni..Ni NaK MeNgiMbaU SeMuLe LeW ZaMaN KociK2 Dulu..KoRaNg DuLu2 maSa KeCiK MesTi SuKe NenGok KarTooN Kan..AkU aNtaRa PeMinatNYa..Ha..KalO KoraNg Nak Tau, aKu PaliNg MiNat citeR "StReeT FiGhTer".."AnTo FiGhTer" Pun LeH Gak..Hoo.hOo..

FuH!! BiLE Da NgaDaP TiVi NeNgok KarTooN, KeJe aPe Pun TaK JadIk Dah..Kalo MaK AkU Tu AsYik JeRiT Je Kt Aku..KeJe UmaH Tak Siap2..Apa Idok Nye, TenGah Sapu SamPaH Pun Leh Break Jap..NaNtI Mak Aku AkaN Jerit N MeMbeBel Kat Aku..."Tak Siap2 LagI NyaPu SaMpah!!! AkU Da SiaP UaT 5 6 KeJe Da Die Tak SiaP2 LaGi!!!! AkU CaMpaK TV tu BaRu TaU" wah..Mak AkU KalO Da MaraH DuNia Tu DiA yanG PunYe La..EiEEee TaKuT BeB..heee...

AkU SuKe teNgOk kaRtOOn or CitEr2 AcTion CaM GiTu..MungKin SeBaB PerSeKiTaRan PemBesaRaN AkU..Aku AnaK PomPuan SuLoNg..N YaNg BaWah2 akU Sumer LeLaKI..MaCaM MaNa La AkU Tak JadiK GaNaz..dGn DaK Laki Ni BukaN BoleH LeMbOt..DeGil Nak MamPuS..beRsiLaT Je La AkU DeNgan DoRg Tiap2 ArI..MaNa Tak NYa..AKU da PeNat2 keMas UmaH, TaK SaMpaI 2 JaM UmaH Da SePah seMuLa..EiEEEE...geRaM ToL!! JaDik SiNga JaP AkU NgeJo BuDak2 ni..LasT2 akU KuNcI PinTu TingKap SuMer, BioR AkU DoK SoRg2 LaM UmaH..pUas HatI AKu..TaPi DoRg DaPaT GaK meNyeliNaP MasuK Umah..haii..SuKe AtI KoRang Lew..

WaTak Yg AKu PaliNg SuKe Lam "STrEEt FiGhTer" dah TenTu Lew HeRo2 Nyer.."RYU nGaN KEN" dan HeRoIN Nye "CHUN-Li"..QiUt gitu...KaLO CiTeR AcTiOn2 Ni Bagi La Kt AkU..KaLo CiTeR ANTO aKu Org perTaMa CaboT Lu...Ha!ha!ha!!!
RYU

KEN


CHUN-LI












SeLaMaT KemBaLi BeRtUgAS!!!!


Haiii!!! Bertemu kembali kite selepas bercuti lama dari beraya sakan!!! amacam..da timbg ke bert badan lepas raya nih??? ha..ha..bape kilo berjaya dikumpol2...aku cmni lew..time pose trun ar 3 kilo..lepas raya naik semula 3 kilo..pi mai pi mai..tangtu jugak..hampeh!!! tapi apa yang penting maintain cun gitu..hik!hik!hik! Korang tanak jemput aku g raya open mouth umah korang ke?? ari raya tu ari aku tak puas lagi mkn rendang ketupat sumer..almaklum lew,,bz la katakan..penat giler beb..sape lagi nk tolg kalo tak aku ni..selaku tuan umah mesti la kena layan tetamu baik2..sedara mara aku datg ramai giler..kat 10 biji kete datg raya n lepak umah aku..suke sngat dapt berkumpul ramai2 gitu..yg paling bes dorg sumer berkumpul kt umah aku..ho!ho!ho!..

ari raya ke-2 area umah aku takder air..pe kebenda la...raya2 cmtu ada ke patut dia uat gangguan bekalan air ..bodoh tahap gaban tol!!!! da mcm takder ari lain nk uat..so, ari raya ke-2 tu kiteorg sume g beraya kat pantai sepat..memg best giler beb...berkelah tepi pantai..mandi manda pastu makan..pakcik2 aku n sepupu sepapat aku memg sporting giler..kiteorg main bola tampar dalam air..eieee ...seronok tak terkata la...yg best tu, mak aku tak penah2 nk join benda2 cm gitu turun gak mandi laut sama2...hish!! pelik bin ajaib betol...bapak aku lepak kt bawh pokok jew..coz dia tak sihat.takleh jalan..Hmmmm...

tapi memg la..raya per-1 hingga ke-4 memg takleh gerak g ane2...coz sedara mara dtg umah silih berganti..kalo kumpol sumer harus tido dalam bilik air lew jawabnya...tak muat.nk kena uat umah banglow agaknya...ha..ari raya ke-4 aku n family mak usu aku g mandi air terjun...dekt je dgn umah aku..akibat mandi laut tengah2 panas tu, kulit muka aku abih menggelupas n sunburn..poreng giler muka..eieee..tak suke!! nk g raya pun malu..tapi idup mesti selamba beb!! ada aku kisah???? hik..hik..hik..

apapun raya taun ni best la..cuma aku terkilan skit sebab tak dapt ziarah pusara arwah atuk n arwah poksu sebab masa yang terlalu pack sangat..tapi aku sentiasa iringkan doa n bacaan ayat2 suci untuk mereka..Aku berdoa semoga mereka semua tenang di alam sana...Aminn..

so, untuk korg 'SELAMAT KEMBALI BERTUGAS" OK!!!! dAAA......

Wednesday, September 16, 2009

Raya Datang Lagi..YahOOO!!!

Yeee!!Yee!! RaYa Oiiii!!!!!!!!!!!



Kelantan...
Make ikke cicoh budu
Jange lupo tamboh satar
Kelik rayo taksir laju
Nanti rayo dale sepita

Terengganu...
Makang ubi jamang jepong
Makang kepok cicah cuke
Bulang pose mung bengong
Bulang raye mung gile


Pahang...
Sepadan Pahang ada kasino
Nasi dagang ikan patin
Jange mu masam muko
Raya makan rendang sadin
Johor...

Cegitu cegini awak suke
Awak suke kite tak suke
Esok luse hari raye
Sama-sama bersuke rie


Melaka...

Hawau kau berak merate
Kaki bengkak ulau patok
Kalu balik naik kerete
Jangan pandu kalau ngantok

N. Sembilan...

Masak lomak cili api
Campo dongan daun turi
Hari rayo kolumpo sopi
Tinggal penyamun dongan pencuri(org kolumpo jgn kocik ati!!)



Selangor/K.Lumpur...
Wa cakap lu wa tak tau
Tapi wa tipu sama lu
Raya jangan buat tak tau
Angpau ada bagi gua dulu


Perak...

Gulei tempoyak ikan mayong
Deroyan busok tebok tupei
Pandu hemat ingat kampong
Ase(Asal) teman selamat sampei



Kedah...
Aloq Staq terketaq-ketaq
Lapaq perut makan pau
Macam mana tak ketaq
Kena paksa bagi angpau



Penang...

Nasi kandaq kedai mamak
Anak mami juai pesemboq
Lepaih raya jgn dok triak
Kalu ceti mai kot dapoq


Perlis...

Padang besaq kecik aja
Tempat siam lalu lalang
Hari raya kita berbelanja
Jangan sampai menambah utang

Sunday, September 13, 2009

IsYaRaT Di Sebalik MimPi-MimPi..

Semalam Aku mengalami mimpi ngeri lagi...bukan sesuatu yang luar biasa bagi aku..tapi itulah kenyataan nye..setelah aku perhatikan sejak beberapa kali ni..aku selalu dapat mimpi tentang jenazah dan kematian..Dalam mimpi tu, jenazah yang aku lihat dalam mimpi tu sering menghampiri aku..semakin aku lari dari mereka, semakin mereka mengejar aku..pada alam nyatanya , aku memg takut dgn benda-benda ni..aku lemah semangat..tapi apa yang dapat ku rasakan, setiap kali aku meninggalkan solat terytamanya isya'..aku akan didatangi mimpi yang sedemikian..aku ni bukan jenis yang ingat apa yang aku mimpi pada malam hari selepas aku bangkit dari tidur..tapi mimpi tu betol-betol memberi kesan padaku..mungkin inilah petunjuk dari Allah SWT..Syukur sanagt2 sebab Allah SWT masih sayangkan aku..dia tidak mau aku terus hanyut dibuai mimpi dengan godaan dunia..kebetulan pada malam tu, dijangka malam Lailatul-Qadar iaitu hari sabtu malam ahad..Wallahua'lam..mengenangkan apa yang berlaku..aku perlu muhasabah semula diriku..banyak lagi yang aku tinggal..banyk lagi yang aku perlu pelajari untuk bekalan ku di akhirat..Semoga Allah sentiasa memimpinku dari kesesatan..Aku sentiasa berdoa pada Allah swt aku sentiasa dekat dengan-NYA..menjadi seorg hambanya yang soleh dan seorang hamba yang beriman..AMINNNN!!!!!

Friday, September 11, 2009

Berbuka Ni Nak Makn Pe EKK????














Ha...mari2!! mari2!! mari2!! kawan2 sumer..ha..pilih mana yang korang bekenan makanan yang enak2 kt atas ni..korang print out..kemudian masukkan dalam periuk bersama 250ML air..rebue than automatic rebusan tu akan jadik makanan yang enak2 seperti yang korg nak..HA!!!HA!!! HA!!! SEKAMAT MENCUBE YERK..!! HEEE...

Malam LAILATUL QADAR..Subhanallah..

Perbanyakkan lah doa kepada Allah SWT..Tanda syukur kita kepada Maha Pencipta..
Perbanyakkan lah amalan kita di Sepuluh Malam Terakhir di bulan Ramadhan kerana antara malam-malam itu ada 1 malam yang dipanggil malam Lailatul-Qadar..bagi org-org yang mengetahui fadhilat dan keistimewaan malam ini...ALLAHUAKHBAR!!!

Munajat kepada Allah..mengagungkan KeEsaan & Kekuasaan-Nya..

Sujud kepada yang berhak..ALLAH SWT..Allah Maha Besar..

Tuesday, September 8, 2009

Air Mataku Gugur Lagi..

Hmmm..hari ni di dalam bulan ramadhan, pagi-pagi lagi air mataku gugur lagi...tak tau la kenapa, tapi aku rasa cm tension jek...rentetan masalah kewangan yang sedang aku hadapi...musibah datg bertimpa-timpa..sebenarnya, aku tak la hadapi masalah kewangan..tapi kerana insiden yang berlaku tiba-tiba, kereta aku kemek sebab kesilapan insan lain..entah la sape yang salah...tapi kerana insiden tu, fikiran aku bercelaru...jiwa aku jadik kacau..aku gunakan duit simpanan aku untk service kete, duit bayo utg org untuk baiki lik kete tu...aku ingt leh la claim selepas tu than aku boleh la service kete aku, bayo utg kawan aku Eja...tapi sangkaan aku meleset sama skali...begitu kecewa nya rasa hati aku..mana nk service kete..mana nak bayo utg..tambahan lagi da nk kt raya nih..bapak aku lagi sakit..aku perlukan duit utk perubatan dia..kesian abah, dapt aku rasakan kesakitan yang dia hadapi..kalo ikut rasa hatinya mungkin dia mohon dgn Allah supaya diambil nyawanya...aku mengerti sngt perasaan mak..dia menangis dalam diam..tahun ni tiada kuih raya...mak tak sempt utk buat kuih raya sebab menjaga abah yang sakit..skrg ni, abah pegi check up 2 kali seminggu..semakin lama semakin kerap...kesian abah...aku memasang niat utk belikan abah baju raya, belikan adik2 kasut raya dan baju raya..tapi entah la..dapt aku rasakan semuanya hampir mustahil bagiku..Ya Allah, apakah ini ujian untukku di bulan yang penuh keberkatan ini..mungkin ada hikmah disebaliknya..dan Allah SWT maha mengetahuinya..ataupun ini adalah pembalasan dari dosa-dosa yang pernah aku lakukan selama ini..Wallahua'alam..Aku berdoa semoga semua ni akan berakhir dengan baik sebelum kedatangan bulan Syawal ni..InSyaALLAH..Amin..Amin..YA RABBAl A'LAMIN....

Sunday, September 6, 2009

Sendu dini hari..

Hmmm..sedihnya hari ni..nape ek..jiwe cam sensitif jek..memg sedih bile org yang kite sayang tak penah pecaya pada kita..ape yang kita uat utk dia, dia tak penah dia percaya..jujur sangt pun salah..x jujur pun lagi salah..macm mana ni???kata org berani kerana benar, takut kerana salah.tapi itulah hakikatnya yang kita kena trima sebagai manusia biasa ni..org akan sakit hati bila kita berkata yang benar...mana satu yang perlu kita ikut??? tapi bak kata seorang pujangga..kebenaran itu pahit..walau sepahit mana pun kebenaran itu, tetap diterima di sisi Allah SWT..cuma kite kena kuat..kena ada kesabaran dalam jiwa..dan harus percaya, Allah akan balas kepahitan itu dgn satu nikmat yang lain..yang lebih manis dari gula...Kata orang, senjata utama bagi wanita adalah air mata..hanya air mata dapt menenangkan jiwe kite yang sedang bergolak..ketika tu, air mata tu menjadi sesuatu yang tiada nilainya lagik..ada air mata gembira..ada air mata duka..tapi banyk yang duka dari gembira..apapun, itu la lumrah hidup..kalo tak ditimpa musibah, kita tak akan menangis...bila kita menangis, kita akan mengadu pada Allah SWT..Seharusnya kita bersyukur sebab, denagn musibah yang Allah turunkan kepada kita..kita akan ingat Allah..dan kita akan pelajari pengalaman yang berharga dalam hidup...kesat la air mata itu, dan angkatlah tangan dan berdoalah kepada Allah SWT..Sesungguhnya Allah mendengar doa-doa org yang bersedih...







huuu..huuu....Ala CiaNNyE..Meh Cni KiTe PujUk MeH!!!

Wednesday, September 2, 2009



Hai Sumer Kawan ku Sekalian Alam..di Bulan Yang Penuh Dengan Barakah ni...aku nak ucapkan selamat berpose sume..semoga Ramadhan kali ini akan meningkatkan lagi keimanan dan keinsafan dalam jiwa kita sebagai hamba-Nya..Dan tak lupa juga Selamat Menyambut Hari RAya Aidilfitri yang bakal tibe 2 minggu akan datang..Semoga Korang Enjoy di Hari Raya nnt yerk!!!
BYeeee...

Ye!Ye! Raya! Raya!... ;P

Upin Dan Ipin



Hai Kawan-kawan!!! Kak Ros kata...Sape tak pose tak bleh Raya taw!!! Jagn tak pose taW!!!

ramadhan al mubarak



Gunakan lah kesempatan tang terbaik ini untuk membuat segala amal kebaikan...dan kekalkanlah segala amalan yang baik di bulan yg penuh dgn barakah ini di bulan-bulanyang lain..Semoga amalan kita mendapat pengiktirafan di sisi Allah..AmiNNnnnn!!!!!!!!!!!!